Ook al werk ik al heel wat jaren als fotograaf, toch vind ik dat ik nooit uitgeleerd ben. Om die reden besloot ik om begin juli een 1 op 1 workshop newbornfotografie te volgen van By Aman Fotografie. Amanda is fotografe en wat mij vooral interesseerde, is dat zij tijdens haar fotoshoots gebruik maakt van flitslicht. Tot nu toe heb ik dat niet eerder gedaan, maar in de toekomst ben ik dit wel van plan.

Mijn newborn fotoshoots vinden altijd op locatie plaats: bij de pasgeborene thuis. Zoals je zult begrijpen is iedere woonkamer anders en zo ook de hoeveelheid licht, lichtinval en temperatuur van het licht. En dan is er nog het altijd betrouwbare Nederlandse weer. 😉 Door al deze wisselende omstandigheden ben ik tijdens een fotoshoot veel tijd kwijt aan het switchen met de instellingen van mijn camera wanneer er eerst een stralend zonnetje is, wat daarna wordt afgewisseld door een donkere wolk. Om het mezelf makkelijker te maken en om mij volledig op de baby te kunnen focussen, ga ik in de toekomst ook met flitslicht werken.

Om de workshop optimaal te kunnen benutten, zorgde Amanda voor twee heel lieve modelletjes, zo leuk en fijn om mee te werken! En ze hadden allebei ook nog eens een enorme bos met haar, heel erg schattig! We begonnen de workshop met de flitslichten. Amanda leerde me hoe ik de baby het beste kan neerleggen ten opzichte van de lamp en welke hoeken het mooiste licht opleveren.

Vervolgens gingen we door met het optimaliseren van de workflow. Amanda gaf mij uitgebreid inzicht in hoe zij te werk gaat, heel leerzaam. Op de baby goed in slaap te krijgen, is het wrappen (inbakeren) van een baby een heel belangrijk onderdeel. Tot nu toe ben je dit nog niet van mij gewend, maar vanaf nu zal ik dit ook vaker toepassen om de fotoshoot makkelijker en soepeler te laten verlopen. Win-win voor mama, baby en mij! Ook heb ik een hoop nieuwe dingen geleerd over het poseren van baby’s op de beanbag.

workshop-newbornfotografie-byaman     

Met de tweede baby heb ik vooral geoefend met het poseren in de props. Props zijn de accessoires die ik tijdens de fotoshoots gebruik. Je kunt hierbij denken aan mandjes, emmers en kistjes waarin ik de baby neerleg. Het kleine mannetje was erg knap en deed heel goed zijn best, dus ik heb goed kunnen oefenen en een heleboel prachtige foto’s kunnen maken.

Ook de nabewerking van de foto’s kwam aan bod. Hoewel ik hier al heel veel kennis over had, heb ik toch een aantal nuttige nieuwe dingen geleerd die mijn leven als fotograaf een stukje makkelijker maken en het resultaat nog mooier!

Tijdens de fotoshoot heb ik vele dansjes van blijdschap gedaan naast Amanda. Ik word zo ontzettend blij van baby’s die heerlijk liggen, helemaal zen zijn en dan ook nog eens een lachje tevoorschijn toveren. 😍 En wat is het ontzettend leuk en dankbaar om dit soort lieve momentjes vast te mogen leggen en de ouders een herinnering voor het leven te kunnen bezorgen!

Amanda is een expert in haar werk, gunt je het allerbeste en is heel erg behulpzaam. Alle extraatjes die ze niet had hoeven geven, gaf ze toch. Hierdoor was de workshop nog waardevoller dan ik vooraf had gedacht. Ik heb haar tijdens de workshop echt alles kunnen vragen.

En na de workshop was het nog niet klaar met waardevolle tips… Amanda kwam met het geweldige idee om samen door de kersen drive through bij haar in de buurt te rijden voor twee kilo overheerlijke kersen. Dit was met recht de kers op de taart en een heerlijke afsluiter van deze fantastische dag! 🍒