Laat je baby muziek luisteren!

Je wil er als ouder natuurlijk alles aan doen om je kindje zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Misschien heb je weleens gehoord van het zogenaamde Mozart-effect. Het luisteren naar klassieke muziek tijdens de laatste maanden van de zwangerschap zou ervoor zorgen dat je een superslimme wonderbaby op de wereld zet! 

Hou je niet van klassieke muziek, net zoals ik haha? Geen zorgen! Uit onderzoek is gebleken dat de muzieksoort geen invloed heeft op het effect op je baby. Dus ook als je liever naar één van mijn favoriete artiesten Sefa luistert, lever je een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van je kindje!

6 redenen om met je baby naar muziek te luisteren

Wist je dat het gehoor van je kindje zich rond de vijfde maand van de zwangerschap ontwikkelt? Vanaf dat moment zijn ze in staat om de eerste geluiden te waarnemen. Vanaf dat moment kun je dus ook al beginnen met zingen voor je baby, of het draaien van je favoriete muziek. Zodra je kindje geboren is, zal je zien dat er een reactie is wanneer hij of zij deze muziek weer hoort. Hieronder vind je 6 verschillende redenen om je kindje tijdens en na de zwangerschap naar muziek te laten luisteren.

  1. Muziek helpt bij de ontwikkeling van de hersenen.
   Dat komt omdat bij het luisteren van muziek allebei de hersenhelften worden geactiveerd. Zowel het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met taal, als het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met cijfers worden tijdens het luisteren naar muziek tegelijkertijd aan het werk gezet.
  2. Muziek zorgt ervoor dat je makkelijker kunt onthouden, wat helpt bij het lezen.
   Liedjes en rijmende zinnen worden vaak gebruikt om het geheugen te bevorderen bij mensen van alle leeftijden. 
  3. Muziek helpt bij het ontwikkelen van een gevoel van ritme.
   Dit is vooral het geval als je samen met je kindje danst, zingt of klapt.
  4. Samen met je kindje genieten van muziek helpt jou en je baby bij het hechten.
   Als jullie allebei plezier hebben bij het luisteren naar muziek, zorgt dit voor een hechtere band tussen jou en je kindje. Uiteraard is dat ook het geval bij alle andere activiteiten waar jullie allebei plezier aan beleven.
  5. Muziek kan rustgevend zijn.
   Als het bijna bedtijd is, kan een slaapliedje ervoor zorgen dat je onrustige baby in korte tijd naar dromenland vertrekt. Tip: op Spotify is een speciale categorie te vinden vol met slaapliedjes en rustgevende geluiden voor je kindje (en jij kunt er ook heerlijk door ontspannen).
  6. Muziek verandert de stemming.
   Is je baby niet zo vrolijk? Zing of speel een vrolijk liedje en voor je het weet verschijnt er een grote lach! 

baby muziek fotoshoot liedje zingen

Het laatste punt komt veel voor tijdens mijn newborn, cake smash en baby fotoshoot. Je kunt een pasgeboren baby natuurlijk geen instructies geven om rustig te blijven slapen tijdens een fotoshoot. Als een baby onrustig is tijdens een fotoshoot, zing of speel ik een liedje en wieg ik hem of haar weer rustig in slaap zodat we verder kunnen met het maken van de foto’s. 

Ook bij de fotoshoots met oudere kinderen is muziek een handige tool. Het is natuurlijk best spannend als er een vreemde mevrouw met zo’n grote camera voor je staat! Maar de spanning valt al snel van een kindje af wanneer we samen een dansje doen op het favoriete liedje van je kindje. We doen samen gek en ik heb zo mijn trucjes voor als een dansje doen net iets te wild is nog. En klappen met je handen in de room tijdens een cakesmash fotoshoot is natuurlijk ook een garantie voor een grote lach bij je kindje en een prachtig resultaat!